Air Tadahan Hujan Bakal Dikomersial Sebagai Minuman, Masuk Pasaran Malaysia Mulai Tahun Depan

By | April 3, 2020

Memandangkan Malaysia antara negara yg mempunyai taburan hujan yg tinggi sepanjang thn, Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) bakal memperkenalkan air minuman berbungkus drpd source air hujan.

Usaha ini dipergiatkan utk memanfaatkan air source alam yg selama ini tidak begitu dipedulikan dan menjadi air minuman tambahan selepas air galian dan air minuman biasa.

Air hujan botol ini bakal dipasarkan di Malaysia sekitar thn hadapan adalah merupakan air hujan terawat pertama di negara ini, menggunakan dua jenama iaitu CloudRain dan Raindrop.

Menurut Pegawai Penyelidik Kanan, Unit Source Air, Pusat Kajian Source Air dan Perubahan Iklim NAHRIM, Ir Marini Mohamad Ideris, AMB melalui pelbagai kajian dan penyelidikan dan mendapat lesen drpd Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pd 21 Sept 2018 utk dikomersialkan.

Proses bermula dgn penuaian air hujan yg dilakukan di dua lokasi membabitkan kawasan pedalaman dan kawasan bandar.

“Kami memilih melakukan penuaian air hujan di kawasan hutan simpan di Kuala Tahan, Jerantut, Pahang dan satu lg di NAHRIM sendiri iaitu di Sri Kembangan, Selangor. Tujuaannya utk melihat perbezaan kualiti air hujan yg turun di kawasan pedalaman dan di bandar.

Air Minuman Hujan Bakal Dipasar Malaysia Thn Depan
Source: Bernama

Proses perawatan dan pembotolan air hujan ini perlu melalui beberapa peringkat proses tertentu bg menjamin kualiti dan piawaian yg ditetapkan.

Air hujan akan dituai dan disaring menggunakan ‘filter first flush’ dan disalurkan ke dua tangki penyimpanan yg blh memuatkan sehingga 2,000 liter setiap satu. Ia kemudian dimasukkan ke dlm tangki utk menjalani proses penapisan berteknologi micro nano carb sebelum disalurkan ke tangki pengumpulan.

Namun buat masa ini produk air hujan terawat ini hanya blh didapati di NAHRIM yg digunakan ketika majlis-majlis rasmi.

Source: Bernama